top of page

Svampdjur (spongier):

Svampdjur är väldigt primitiva - flercelliga organismer - som är fastsittande och förekommer i alla tänkbara former och storlekar. De kan vara allt från ett par millimeter, till över två meter långa! De enklaste svampdjuren har formen av en bägare med en stor utströmningsöppning. Trots dess mjuka och håliga utsida har de ett skelett, men saknar vävnader och organ, samt munöppning, nervsystem och känselorgan. De är nästan som växt-artat liv. Svampdjuren har dock epitelceller som skyddar och känner av omgivningen. Även om dess uppbyggnad kan vara komplicerad är deras inre struktur mycket enkel. De lever ofta i kolonier under vatten och är passiva djur.

 

[Bild på svampdjur]

 

En svamps huvudfunktion är att transportera vatten genom porer och kanalsystem. För syretransport, födotillförsel och fortplantning samt utsöndring använder de vattnets rörelser.

 

Kraggisselcellerna skapar vattenströmmar genom att vifta med flagellen. Födopartiklar så som plankton och bakterier m.m fastnar i cilierna som cellen sedan tar in genom endocytos. Födan bryts sedan ner i den amöboida cellen som skickar nedbruten mat till granncellerna. De amöboida cellerna agerar lite som stamceller. Man brukar dela upp svamparna utefter deras kroppsbyggnad, det vill säga efter hur avancerade deras kanalsystem är utformade (ex ascon, sycon, leucon). Kragisselcellernas position varierar.

 

Svampdjuret har väldigt stor regenerationsförmåga som hjälper vid bl.a fortplantning. I den könsliga förökningen så lämnar spermierna förhoppningsvis med utflytande vatten och transporteras till en annan individ. Där tas den in med hjälp av kraggisselceller och befruktar nån amöboid cell som blir till ett ägg. Det utvecklas en larv som sedan släpps ut via osculum och på våren bildas det förhoppningsvis ett nytt svampdjur.

 

Den könlösa fortplantningen är över lag ovanlig bland svampdjur men bland svampdjuren som lever i sötvatten så är det vanligt. I den könlösa fortplantningen så kan individer söndersmulas i småbitar. Under hösten bildar de övervintringskroppar med amoida celler (klon-liknande). Övervintringskropparnas ytterväggar består av ett skikt med inlagrade spikler som är små nålaktiga skelett. Det yttre skalet är starkt och gör det möjligt för ett antal amoida celler att övervintra. Amoida celler har ett stort antal funktioner hos svampdjuren. På våren kommer de sedan ut och då bildas nya svampdjur.

bottom of page